Dieta ryżowa

Dieta ryżowa bierze swą popularność z tego, że produkt na którym bazuje jest lekkostrawny, poza tym świetnie działa tu czynnik społeczno-psychologiczny. Bowiem kraje w których diecie dominuje ryż, to państwa z obywatelami szczupłymi. Oczywiście nie przenosi się to bezpośrednio na nas, jedzących ryż – jednak efekt aureoli działa z powodzeniem i dieta stosowana jest często. Nie daje ona jakiś spektakularnych skutków. Pozwala wszak na zrzucenie jedynie kilograma tygodniowo. Poza ryżem jako bazą, podstawą tej diety jest mieszczenie się w przepisowym tysiącu kalorii na dzień. Nie jest to trudne, gdyż ryż nie jest produktem wysokokalorycznym. Ażeby urozmaicić dietę i dla ochrony przed chorobą beri-beri, stosuje się różnego rodzaju dodatki do diety, najczęściej warzywne. Ilości nie są określone, ważne jednak ażeby nie przekraczać tysiąca kalorii dziennie. Zaleca się również nie jedzenie po godzinie siedemnastej. Nie jest to więc dieta najbardziej wymagająca, nie każdy jednak zdecyduje się na nią.

Comments are closed.