Dla osób w wieku podeszłym wskazane jest spożywanie posiłków częściej i o mniejszej objętości. W związku ze zmniejszoną podstawową przemianą materii i mniejszą aktywnością fizyczną w wieku podeszłym, ogólna ilość energii pobranej z pożywieniem powinna być mniejsza. Osoby starsze powinny utrzymywać swoją masę ciała na poziomie z okresu młodości.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE ZAPOBIEGA WIELU CHOROBOM
Niewłaściwy sposób odżywiania może być przyczyną wielu chorób, takich jak między innymi choroba niedokrwienna i zawał serca, nadciśnienie tętnicze, wylew krwi do mózgu, choroba nowotworowa.
Jedząc mniej tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (masło, słonina, smalec) oraz produktów bogato cholesterolowych (jaja, podroby), można zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę i niedokrwienną chorobę serca. Nadmiar tłuszczów w pożywieniu sprzyja powstawaniu nowotworów.
Spożywanie dużej ilości owoców bogatych w witaminę C, witaminę E i beta-karoten (witaminy antyoksydacyjne, czyli tzw. przeciwutleniacze) zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy i nowotworów.
Ograniczenie spożycia soli kuchennej oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęce-go zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego.
Nadmierne spożywanie produktów wędzonych i solonych może być przyczyną powstawania raka przełyku i żołądka.
Dieta z niską zawartością tłuszczu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty oraz sutka.
Duża ilość błonnika (włókna pokarmowego) w jadłospisie zapobiega powstawaniu nowotworów jelita grubego.
Spożywanie produktów zawierających żelazo (chude mięso, warzywa strączkowe, pełnoziarnisty chleb) przeciwdziała niedokrwistości (anemii).
Częste spożywanie chudego mleka i przetworów mlecznych wpływa dodatnio na budowę kości i pozwala uniknąć osteoporozy.
SPRAWDZAJ ILE WAŻYSZ
- Nie przejadaj się – unikniesz groźnej dla zdrowia nadwagi i otyłości.
- Jeśli jesz mniej niż potrzebuje Twój organizm – chudniesz!
- Jeżeli jesz więcej niż potrzebuje Twój organizm – masa Twojego ciała będzie się powiększać!
- Jeśli masz nadwagę i chcesz ją stracić to:
- Jedz mniej tłuszczu i tłustych wysokokalorycznych pokarmów
- Z mięsa usuwaj widoczny tłuszcz
- Spożywaj chude wędliny, najlepiej z mięsa drobiowego
- Nie „pojadaj” hot-dogów, frytek, chipsów, gdyż zawierają one znaczne ilości tłuszczu niewidocznego
- Jadaj potrawy gotowane, pieczone w folii lub na grillu, dzięki czemu unikniesz spożywania nadmiaru tłuszczu
- Jeśli chcesz obniżyć swoją masę ciała, nie jedz, a przynajmniej ograniczaj spożywanie czekolady, ciast, tortów oraz lodów, gdyż są to „bomby kaloryczne”.
- Więcej się ruszaj, biegaj, maszeruj, pływaj, wykonuj regularne ćwiczenia fizyczne, aby „spalić” zapasy energii zgromadzonej w Twojej tkance tłuszczowej.
- Jedz więcej warzyw i owoców niskokalorycznych, bogatych w błonnik, który wypełnia przewód pokarmowy i daje uczucie sytości.
Jeśli jesteś otyły, stań przed lustrem i zobacz gdzie masz najwięcej tkanki tłuszczowej. Jeśli zmagazynowała się w brzuchu, cierpisz na otyłość typu brzusznego. Twoja sylwetka podobna jest do jabłka Jeśli tłuszcz rozmieścił się na udach i pośladkach, rozwija się otyłość udowo-pośladkowa i Twoja sylwetka podobna jest do gruszki. U mężczyzn częściej występuje otyłość typu „jabłko” a u kobiet typu „gruszki”. Dla zdrowia bardziej niebezpieczna jest otyłość brzuszna. Otyli z tkanką tłuszczową w obrębie brzucha częściej chorują na miażdżycę, nadciśnienie oraz kamicę żółciową. Jeśli cierpisz na taką otyłość, zgłoś się do lekarza!
Na podstawie Podstawowych Zaleceń Żywieniowych opublikowanych przez prof. dr hab. Światosława Ziemlańskiego i dr Bogumiłę Panczenko-Kresowską z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Zobacz jak z dietą radzą sobie gwiazdy show biznesu.