Odchudzanie oznacza głównie stosowanie diety, to zaś wiąże się najczęściej z ograniczaniem ilości pokarmów, które przyswajamy. Najczęściej stosowanym sposobem na pozbycie się tkanki tłuszczowej jest ograniczenie tychże substancji z naszej diety. Polega głównie na wykluczeniu produktów tłustych, czyli między innymi mięsa z tłuszczem, potraw smażonych na oleju, masła. To jednak podejście dość okrojone. Należy zdawać sobie bowiem sprawę, że tłuszcze znajdują się w bardzo wielu produktach, które przyswajamy. Często wykluczając daną grupę pokarmów z naszego jadłospisu zapominamy o tym, że nie są to jedynie nośniki danego składnika, którego chcemy się pozbyć. Pokarmy maja to do siebie, że składają się z bardzo wielu elementów. I tak w mnóstwie produktów znajdują się witaminy. Witamin zaś jest bardzo wiele i każda z nich potrzebna jest człowiekowi do czego innego. Wykluczając daną partię z żywności często pozbawiamy się jedynego nośnika danej witaminy, trzeba więc świadomie planować swoją dietę.