Węglowodany

Podstawową sprawą, którą powinniśmy zauważyć kiedy planujemy odchudzanie lub już się odchudzamy są nasze posiłki. Nie chodzi jednak jedynie o zmniejszenie ilości spożywanych pokarmów lecz o to byśmy zwrócili uwagę na skład owych posiłków i zredukowali to, co w nich dla nas najbardziej szkodliwe, czyli w tym przypadku tuczące. Jedną z tego rodzaju substancji są węglowodany, czyli inaczej mówiąc wszelkiego typu cukry. Złożone i proste. One to są składnikiem większości posiłków i sprawiają, że nasze ciało przybiera na wadze. Dzielą się one na węglowodany przyswajalne, czyli fruktoza oraz skrobia i nieprzyswajalne – błonnik. Składnik ten trudno jest wykluczyć nawet na jakiś czasz ludzkiej diety. Bowiem znajdziemy go właściwie wszędzie. Jedynym sposobem jest więc jedynie ograniczenie przyswajania go w naszych posiłkach Możemy osiągnąć to wykluczając z naszej diety pieczywo, kaszę czy ryż. Tam bowiem, biorąc pod uwagę podstawowe składniki posiłków, węglowodanów jest najwięcej w porównaniu z innymi.

Comments are closed.