Tłuszcze

Tłuszcze to jeden z podstawowych składników pokarmów, które spożywamy. Dzielą się one na te pochodzenia zwierzęcego i te, które pochodzą z roślin, istnieją również tłuszcze syntetyczne. Podziałem dość pokrewnym jest podział na tłuszcze stałe i płynne. Tłuszcze stałe to inaczej te, pochodzenia zwierzęcego. Płynne podchodzą od roślin. W diecie ludzkiej są niezwykle ważne. Na podstawie ich przyswajania wytwarza się w ludzkim organizmie tkanka tłuszczowa, która ma bardzo ważne funkcje. Bierze bowiem udział w systemie termoizolacyjnym organizmu. Poza tym stanowi ochronę dla narządów. Ma jednak również negatywne cechy. W nadmiarze tłuszcz w organizmie osadza się między innymi na naczyniach krwionośnych tworząc zatory, czyli uniemożliwiając przepływ krwi, co jest niezwykle niebezpieczne dla życia ludzkiego. Otłuszczone naczynia w mózgu wywołują miażdżycę, która u ludzi starszych jest chorobą niezwykle dotkliwą nie tylko dla tych, którzy na nią cierpią ale i dla całej rodziny danego człowieka.

Comments are closed.