Na mroźne dni

Zimą zawsze przybieramy na wadze, jak to się właściwie dzieje? Jesteśmy jak te niedźwiedzie czyniące zapasy tłuszczowe, pomagające chronić się przed chłodem mroźnych zim. Jemy więcej myśląc że taka jest potrzeba, że zimą organizm musi więcej dostać ażeby jakoś podczas mrozów mógł funkcjonować. Jest to myślenie z gruntu błędne. Zapotrzebowanie na energię nie zmienia się zbytnio w ciągu całego roku. Więc jedzenie ciężkich, zawiesistych potraw zimą sprawia jedynie, że roimy się jak kluseczki, w tychże sosach. Nie działa jednak w żaden inny sposób na nasz organizm. Istnieje dieta na mroźne dni. Nie zakłada ona dużego spadku masy – koło jednego kilograma – pozwala jednak żywić się tak, aby po zimie nie skoczyła nam waga o kilka oczek do góry. Dieta ta składa się z lekkich posiłków. Bazuje na jogurtach, chudym mięsie i mrożonych owocach. Potrzebne witaminy uzyskuje z cytrusów i natki pietruszki. Można stosować ją długo, jednak nie jest dobra dla ludzi aktywnych, którym potrzeba więcej energii do spalenia.

Comments are closed.