Redukcyjna dieta Low Carb

lowcarbDieta low carb jest jedną z kilkunastu diet redukcyjnych. Jest ona co raz częściej wdrażana do codziennego dziennika odżywiania. Sama nazwa przetłumaczona dosłownie oznacza „mało węglowodanów”. I w taki sposób można jednym zdaniem ją opisać.

Polega ona na dostarczaniu do organizmu człowieka minimalnej liczby węglowodanów określanej liczbą 100 gramów. Ze wszystkich odmian carb’owych diet, to właśnie low carb odpowiada za niesamowite i szybkie efekty!

Wbrew pozorom nie jest to bardzo „drastyczna” dieta pod względem odżywiania. Osoba, która zainteresowana jest wdrożeniem low carb do swojego życia będzie musiała oswoić się z nowymi panującymi tutaj zasadami. Opiera się ona głównie na mięsie pochodzenia zwierzęcego oraz wysokoprocentowych produktach mlecznych. W tym przypadku warzywa i owoce redukujemy do minimum, staramy się spożywać je w bardzo małych ilościach.

Pierwszy raz dietę tą użył ponad 150 lat temu angielski przedsiębiorca William Banting. Stracił on wtedy na wadze ponad 30 kilogramów w zadziwiająco krótkim okresie czasowym.

Logiczną rzeczą jest, aby dowiedzieć się jeszcze przed skorzystaniem z diety, co ona nam zaoferuje oraz jakie negatywne cechy posiada. Zapoznaj się z wadami i zaletami diety low carb.

Dieta low carb nie jest przeznaczona dla wszystkich osób, ze względu na różnorodność organizmów nie każdy ją toleruje i przyjmuje w pozytywny sposób. Jest ona mimo wszystko bezpieczna i zalecana wśród lekarzy.

Zalety

Dieta niskowęglowodanowa robi to, na czym nam zależy najbardziej – obniża poziom tkanki tłuszczowej w organizmie oraz jednocześnie sprawia, że nabieramy masy mięśniowej. Stosowanie diety wśród cukrzyków niesie ze sobą dodatkowo regulację poziomu cukru we krwi. Zważając na to, że w otaczającym świecie istnieje wiele osób, które mają problem z cukrzycą – to właśnie im poleca się low carb najbardziej. Regulując insulinę zapewnia zdrowe i długie życie. Osoby na LC posiadają więcej energii na pokładzie swojego ciała, testy wykazały o lepszym samopoczuciu osób jej stosujących.

Wady

Low carb nie posiada dużo cech negatywnych, można powiedzieć, że składa się prawie z samych dobrych rzeczy. Konsument LC powinien być przygotowany w pewnym rodzaju na monotonność posiłków, zaleca się jeść codziennie te same dania – przyzwyczaja to organizm do lepszego wykorzystywania jedzenia i szybszego przetwarzania. Potrawy nie są skomplikowane, natomiast wymagają także dłuższego czasu przygotowania – ze względu na to, że dieta low carb składa się w większości z mięsa.

Comments are closed.